Vyzdobte si stromeček v duchu venkovské tradice

Zdobení vánočního stromečku, to je jeden z pilířů Vánoc. Těžko byste hledali domácnost, ve které se na Štědrý den nerozsvítí krásně nazdobený stromeček. I když přemýšlíte, že řešit na poslední chvíli novou výzdobu už nemá smysl, Jaja z blogu lesimple.sk vás se svým jednoduchým návodem možná ještě přesvědčí. Všechny její nápady hravě zvládnete vyrobit sami doma a navíc v sobě nesou kouzlo venkovské tradice. Tomu prostě nemůžete odolat!

stromcekCOver
Foto: Jaja Jenčová

Základem její vánoční výzdoby jsou klasické perníčky, ozdoby vystřižené z tvrdého papíru nebo kartonu a šišky. Takže pokud jste letos nezaháleli s pečením a s dlouhými procházkami lesem, máte doma pravděpodobně vše pěkně po ruce.

stromcek3
Foto: Jaja Jenčová
stromcek4
Foto: Jaja Jenčová

Stromeček vyzdobený v duchu venkovské tradice nepotřebuje příliš ozdob. Nechte klidně co nejvíce vyniknout samotný stromeček. Jako základ vyberte z domácích zásob několik klasických vánočních koulí. Jaja zvolila skleněné, které jemně odráží světlo, ale nechávají vyniknout samotný stromeček i další ozdoby. Skvěle ale budou vypadat také bílé, červené nebo zlaté. Volte ale vždy jen jednu barvu.

Tradiční stromeček se také neobejde bez perníčků. Vykrajovat můžete různě velké tvary, ale nezapomeňte do nich při pečení udělat dírku, za kterou pak perníček pověsíte. Perníčky už netřeba dozdobovat, stačí k nim jen přidat provázek v přírodní barvě nebo stuhu v barvě vánočních koulí.

medovniky
Foto: Jaja Jenčová

A pokud nemáte svůj ověřený recept na perníčky, zkuste ty od Jaji.

Co budete potřebovat?

200 g medu
600 g hladké mouky
150 g margarínu
3 vejce
3 čajové lžičky skořice
2 čajové lžičky jedlé sody
1 čajová lžička perníkového koření

Smíchejte všechny ingredience, vypracujte těsto a nechte přes noc odpočinout v ledničce. Následující den těsto rozválejte na tloušťku asi 5 mm a pomocí formiček vykrájejte požadované tvary. Ty pak pokládejte na plech vyloženým pečicím papírem a perníčky potřete rozšlehaným vajíčkem. Pečte do hněda na 180°C a nechte vychladnout.

stromcekOzdoby
Foto: Jaja Jenčová

Ke klasickým vánočním koulím a perníčkům přidejte ještě pár šišek. Stačí je přivázat na provázek a pověsit. Nebo vám už nezbyl čas na pečení? Dejte na stromeček klidně samotné formičky, které budou krásným osvěžením.

stromcek2
Foto: Jaja Jenčová

Užijte si letošní zdobení i vánoční čas a pochlubte se nám, jak jste si letos stromeček vyšperkovali!


Jaja Jenčová

Žiju v Bratislavě, je mi 34 let, mám 2 dcery, doma 1 workoholika a 2 online stránky LeSimple.sk & LeMini.sk. Ráda píšu o všem, co mě zajímá.


Komentáře

komentářů

Leave A Reply

Navigate