Využijte květiny v kuchyni a vyhrajte nadupaný balíček

Květiny v kuchyni? Připadá vám, že to spolu moc dohromady nejde? Opak je pravdou a věřte, že kvítí a býlí vám do kuchyně přinesou zcela nový chuťový zážitek. A co víc, celou řádku jedlých rostlin najdete volně v přírodě a dokonce možná i na vlastní zahrádce. Pojďte se s námi přesvědčit!

Květiny váš jídelníček oživí

Sbírání rostlin je tak trochu dobrodružství, na jednom a tomtéž místě nikdy nenajdete to samé. Na druhou stranu, rostliny vhodné na talíř jsou prakticky všude a po celý rok, takže se nebojte, že byste nic nenašli.  Určitě je ale dobré vybírat místa, kde je minimální riziko znečištění.  Vyhněte se také konzumaci rostlin z květinářství, které jsou chemicky poměrně zatížené, a tudíž mohou být jedovaté.  Na druhou stranu se ale spolehněte, že když si dáte tu práci a nasbíráte si své rostlinky, odmění se vám zajímavým zpestřením jídelníčku.

A jaké rostlinky můžete sbírat? Na začátek je dobré si uvědomit, že vždy záleží na období sběru – existuje totiž mnoho rostlin, které jsou jedlé jen v jarním období a jiné si zasluhují pozornost zase na podzim. Nyní v období brzkého jara můžete svou pozornost zaměřit na prvosenku jarní, sedmikrásku obecnou, violku obecnou, kopřivu dvoudomou nebo pampelišku. Později se můžete nechat zlákat zase šeříkem obecným, tulipánem nebo vlčím mákem. Rostlinek je opravdu celá řada, pro kulinární inspiraci se určitě podívejte na knížku Květinová kuchařka od Jany Vlkové.

KK_obalka 09.indd
Květinová kuchařka Jany Vlkové, kde najdete spoustu inspirace, kde najít jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení. Zasoutěžit si o ni můžete také na konci článku | Zdroj: Smartpress.cz
Vyzkoušejte piškotovou roládu s fialkami

Když máte nasbíráno, je nejlepší rostliny co nejdříve zkonzumovat, aby neztratily všechny vzácné látky jako jsou enzymy či vitamíny. Můžete třeba, tak jako my, udělat piškotovou roládu s fialkami, na kterou přikládáme recept od Jany Vlkové.

Piškotová roláda
Piškotová roláda fialkovými květy | Foto: Smartpress.cz

„Piškotovou roládu si úplně zřetelně vybavuji, ač je to vzpomínka z poloviny minulého století. Maminka ji dělala tlustou jako peřinu. V ještě teplé roládě se rozpouštěla černorybízová marmeláda a kapala mi na nedočkavé prstíky. Možná tato delikatesa roste vzpomínkovým romantismem do monumentálních rozměrů, dnes už z těch pár vajec takhle vysoké těsto neudělám. Recept nicméně pokládám za geniálně jednoduchý a vstřícný k různým náplním,“ prozradila nám Jana Vlková.

Suroviny na piškotovou roládu:
150 g polohrubé mouky
150 g pískového cukru
5 vajec
22 lžíce holandského kakaa
5 dl šlehačky
50 až 70 g fialek (violka vonná)
moučkový cukr do šlehačky a na ozdobu dle chuti

Postup:
Zapněte troubu na 200 °C a nechte předehřívat. Zatímco se trouba předehřívá, ušlehejte vejce s cukrem a s kakaem do pěny a opatrně vmíchejte mouku. Plech vyložte plech pečicím papírem, rozprostřete na něj těsto a lehce rozhrňte, aby vznikl pravidelný čtverec nebo obdélník. Pečte zprudka asi 5 minut. Vysoká teplota je důležitá, aby těsto rychle vyběhlo a bylo vláčné.

Korpus vytáhněte z trouby, jakmile bude na povrchu lehce růžový. Při delším pečení ztvrdne a špatně se roluje. Teplou placku zarolujte i s pečicím papírem, zabalte do vlhké utěrky a nechte vychladnout. Šlehačku lehce oslaďte a vyšlehejte do tuha. Když se ale rozhodnete vynechat cukr, lépe vynikne subtilní chuť fialek.

Rozmotejte korpus, potřete jej šlehačkou a rovnoměrně posypte většinou fialek. Něco si odložte na ozdobu. Znovu srolujte a nechte vychladnout v lednici. Před podáváním ozdobte zbylými květy, případně posypte moučkovým cukrem.

c727ce5f90-1000x1000
1. Kuchyňská váha Bake My Day | 2. Sada 3 odměrek Mason Cash | 3. Špachtličky na zdobení dortů Sweetly Does It | 4. Sada cukrářských zdobítek Sweetly Does It | 5. Porcelánový stojánek na vajíčka Galzone, bílý | 6. Kráječ a lžíce na dort v jednom Sweetly Does It

Tipy a triky při přípravě rolády

– Kromě fialek můžete použít i červené primule, okvětní plátky výrazné růže svraskalé, zajímavě zbarvené květy plamenky latnaté, křehké květy pupalky i snítky chrpových květů.
– Můžete vynechat kakao. Při použití chuťově méně výrazných květů přidejte do šlehačky vanilkový extrakt, vodu z pomerančových nebo jiných květů. Ani přeliv z červeného ovoce tomuto moučníku rozhodně neuškodí.

 

Violka vonná
Fialka je neotřesitelnou královnou mezi jedlými květy časného jara. První kulinární setkání s touto rostlinou bývá zpravidla mírně rozpačité, ale fialkové květy mají překvapivě sladkou chuť. V kuchyni se jednoznačně hodí ke sladkým kombinacím, jejich vzhled a vůně přímo vybízejí ke spojení se šlehačkou, želé nebo nadýchanými krémy, velmi se hodí k vanilce i malinám. | Foto: Smartpress.cz

Chtěli byste do tajů využití květin v kuchyni proniknout více? Zapojte se do naší soutěže o květinový balíček od Jany Vlkové z nakladatelství Smart Press, kterou najdete zde.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Květinový balíček obsahuje Květinovou kuchařku, Notes květinové kuchařky a balíčky se sušeným býlím a kvítím. |Foto: Barbora Votavová
V knize najdete nejen recept na výše uvedenou piškotovou roládu s něžnými květy, ale i další tipy, jak využít květiny v kuchyni. |Foto: Barbora Votavová
Součástí květinového balíčku je Větropudná otýpka, Kulinární seno, květ slézu maurského, květ aksamitníku rozkladitého a hvozdík vousatý. |Foto: Barbora Votavová

Foto David Turecký_Jana Vlková_1
Jana Vlková se s humorem sobě vlastním představuje jako expertka jedlého kvítí a býlí. Vystudovala ekologii na Přírodovědecké fakultě UK a fakultu sociálních věd tamtéž. Vaření, jídlo a gastronomie ve všech podobách je její velkou vášní, a stejně tak to platí pro květiny. Dlouholeté zkušenosti z těchto dvou oborů se postupně spojily.


Článek vznikl ve spolupráci s nakladatelstvím Smart Press a recept na piškotovou roládu byl redakčně upraven.

Komentáře

komentářů

Leave A Reply

Navigate