Velikonoční recepty od Katky z blogu Smooth Cooking

Pro někoho jsou Velikonoce svátkem jara, někdo je vnímá jako náboženskou událost. Ať už tak, či onak, pro nás jsou Velikonoce čas, kdy se sejdeme s rodinou a dáme si něco dobrého k snědku! Mazanec, beránek, vajíčka.. to všechno je velká dobrota, ale už trochu ohraná písnička. Poprosili jsme proto Katku z blogu Smooth Cooking, aby se s námi podělila o své nejoblíbenější velikonoční recepty a vnesla do velikonočního menu novou inspiraci!

P2172385new
Je libo sladké sušenky nebo zeleninový quiche?

Velikonoční sušenky

Co budeme potřebovat? (ingredience pro 50 ks)

Těsto:
250 g másla (pravého, žádný ztužený tuk, Hera apod.)
400 g hladké mouky
180 g domácího vanilkového cukru
1 vejce + 1 žloutek

Poleva:
1 bílek
1 lžička citrónové šťávy
170 g moučkového cukru

P2182445
Foto: Smooth Cooking

Nejprve si necháme povolit máslo při pokojové teplotě, aby se nám s ním lépe pracovalo. Poté ho vložíme do misky, přidáme vanilkový cukr a zašleháme elektrickým šlehačem na malé otáčky dokud se vše nespojí. Poté přidáme vejce a zase lehce zašleháme. Do směsi nakonec přidáme mouku a začneme pomalu zpracovávat. „Těsto by nemělo být lepkavé. Pokud vám lepí, dejte ho na chvíli do lednice,“ radí Katka ze Smooth Cooking.

Dále si pomoučníme vál a těsto na něm rozválíme na tloušťku 0,5 cm. Dejte pozor, aby těsto nebylo tenčí, sušenky by pak byly suché. Z vyváleného těsta vykrájíme požadované tvary, položíme na plech s pečicím papírem a dáme péct na 170 stupňů po dobu asi 7 minut. Jakmile budou sušenky zlatavé, vytáhneme je z trouby a necháme vychladnout.

Pak už jen rozmícháme bílek, cukr a citrónovou šťávu, které následně rozdělíme do mističek a přidáme potravinářské barvivo. Směs vložíme do zdobící sáčku a malujeme. Sušenky nechte důkladně zaschnout alespoň jednu hodinu.

A pokud chcete všechny kroky pěkně vidět za sebou a i s komentářem, Katka nachystala video na svém Youtube kanálu.

P2242804
Foto: Smooth Cooking
P2182432
Foto: Smooth Cooking

Velikonoční quiche s mladými kopřivami nebo kadeřávkem

Co budeme potřebovat?

Těsto (na pečící formu o průměru 28-30 cm):
165 g hladké mouky
85 g másla (nejlépe pokojové teploty)
1 vejce
30 ml vody
1 lžička soli

Náplň:
2 menší cibule
100 g slaniny (vegetariáni mohou vynechat)
100 g tvrdého sýra Gouda
3 vejce
1 balení smetany ke šlehání
sůl, pepř
svazek jarní cibulky
2 hrsti mladých kopřiv nebo kadeřávku

P2172396 (1)
Foto: Smooth Cooking

Nejdříve si připravíme těsto. Do větší misky nasypeme odváženou mouku, přidáme vejce, máslo pokojové teploty a půlku zarovnané malé lžičky soli. Poté rukama těsto zpracujeme a zakápneme vodou. „Čím déle budeme s těstem pracovat, tím více bude lepkavé. Máslo se totiž bude rozpouštět,“ upozorňuje Katka. Zpracované těsto dáme do lednice, aby nám pěkně ztuhlo a zatím si připravíme náplň.

Překojíme si jarní cibulku a necháme jen bílou část, zelenou využijeme k osmahnutí. Poté si oloupeme cibuli a společně se zelenou části jarní cibulky pokrájíme na drobno a dáme restovat do zlata na pánev s rozpuštěným máslem. Jakmile bude cibule hotová, přidáme pokrájenou sušenou šunku nebo slaninu. Vypneme plotýnku a do orestované směsi přidáme kelímek smetany ke šlehání a na kousky nakrájený sýr. Nezapomeňte osolit a opepřit. Pak přidáme pokrájený kadeřávek nebo kopřivy, promícháme a nakonec přidáme tři vejce.

Až nám těsto ztuhne vyndáme ho na moukou poprášený vál, kde ho vyválíme do placky, která bude o kousek větší než forma. Těsto dáme do pečicím papírem vyložené formy a zarovnáme okraje. Na těsto poté nalijeme směs a naskládáme kousky jarní cibulky. Nakonec dáme quiche péct na 160 stupňů zhruba na 30 minut.

P2172377
Foto: Smooth Cooking

 

 

P2172394
Foto: Smooth Cooking

Zalíbilo se vám prkénko od značky Kitchen Craft, na kterém Katka sušenky i quiche servíruje? Dejte si ho sledovat, a jakmile ho zase budeme na Bonami mít, dáme vám vědět na e-mail, aby vám už neuniklo!

 

Pro více (nejen) velikonočních receptů navštivte Katčin blog Smooth Cooking. Ale pozor, její dobroty jsou vysoce návykové!

Komentáře

komentářů

Leave A Reply

Navigate