Valentýnské DIY: Láska na talíři

Ať už Valentýna slavíte nebo ne, není nad to dopřát si se svou drahou polovičkou jednou za čas výjimečnou chvilku. Pusťte za hlavu valentýnské šílenství a udělejte si poklidný den plný lásky jen tak. A protože láska prochází žaludkem, Jana Ardanová pro vás připravila jednoduchý postup na zamilované talíře a jako bonus sladký recept, který je pro takový den jako stvořený!

IMG_3258_zmena-velikosti
Foto: Jana Ardanová

Co budeme potřebovat?

– talíře, nejlépe čistě bílé
– přípravek na odmaštění talířů a ředidlo (např. Marabu Reiniger)
– vytištěný text jako předlohu
– kopírovací papír
– nůžky
– lepicí pásku
– tužku
– tenký špičatý štětec
– barvu na porcelán (např. Marabu Porcelain)
– fix na porcelán (např. Porcelain Painter Kontur& Fineliner)

1._zmena-velikosti
Foto: Jana Ardanová

Nejprve si talíře pořádně odmastíme, aby na nám na nich barva hezky držela. Pak si připravíme text, který chceme na talíř přenést, vytiskneme ho a vystřihneme. Pomocí lepicí pásky přilepíme na talíř kopírovací papír a připravený text. Ten poté tužkou obkreslíme na talíř. Můžeme si pomoct i pravítkem. Pak už jen stačí nápis vymalovat barvou na porcelán, naneste 2 až 3 vrstvy. Při vybarvování sáhněte raději po tenkém a špičatém štětci, s ním se vám bude text vybarvovat daleko snadněji.

Pokud jste si vybrali na štětec příliš úzké písmo, vezměte si na pomoc fixu, která je rovněž určená přímo na porcelán.

5._zmena-velikosti
Foto: Jana Ardanová

TIP! Marabu Porcelain jsou kvalitní barvy na keramiku a porcelán, které často rádi používáme. Barvy je možné mezi sebou míchat a kombinovat například s barvou na sklo nebo fixy na porcelán. Není je nutné vypalovat, stačí je jen nechat tři dny schnout. Pro jistotu je můžete ale i zapéct v troubě na 160 stupňů po dobu 30 minut.

IMG_3371_zmena-velikosti
Foto: Jana Ardanová

Recept na sladké valentýnské srdce

Co budeme potřebovat?

na 4 porce

– formy ve tvaru srdce (cca od 5 do 10 cm)
– 3 balíčky BeBe sušenek Dobré ráno (kakakové)
– 50 g másla
– 120 g Lučiny pro děti
– 120 g zakysané smetany (18 % tuku)
– 120 g smetany na šlehání
– 3 polévkové lžíce cukru
– 120 g rozpuštěné čokolády
– ½ balíčku želetinového stužovače
– na ozdobu podle chuti – ovoce, červenou želatinu, opražené mandle nebo čokoládu

Sušenky rozdrtíme, smícháme se změklým máslem a vzniklou směs natlačíme do formiček. Poté si dáme do misky lučinu, zakysanou smetanu, smetanu na šlehání, cukr, stužovač a šleháme, dokud nezískáme tuhý krém. Pokud chcete mít dezert dvoubarevný, část krému smíchejte s rozpuštěnou čokoládou. Hotový krém dáme do forem (asi 1 cm od vrchu necháme volný) a dáme ztuhnout do ledničky. Navrch pak přidáme ovoce, opražené mandle nebo ozdobíme podle chuti a vlastní fantazie.

Za recept děkujeme Martě Málkové.


Zuzka_ber

Jana Ardanová

Baví mě vyrábět pěkné věci, od praktických bytových doplňků, po dekorace na zahradní oslavu. Bydlíme u lesa, který je pro mě inspirací v každém ročním období. Mám ráda stromy, jeden jsme měli už i v kuchyni a na další plánujeme postavit malý domeček.


Komentáře

komentářů

Leave A Reply

Navigate