SOUTĚŽ o Novou Biokuchařku Hanky Zemanové

Poprvé vyšla v roce 2005 a hned se stala nejlepší kuchařkou a od té doby je nedílnou součástí mnoha českých i slovenských domácností. Příběh receptů Biokuchařky z pohledu její autorky Hanky Zemanové však nekončí. Svůj knižní bestseller obohatila o 80 nových receptů, spoustu poznatků a aktuálních fotografií. Zároveň se podívala na zoubek aktuálním trendům v ekologickém zemědělství a zdravém stravování. Uvařte si oběd podle chutného bio receptu níže a zasoutěžte si o jeden výtisk!

Soutěž o Novou Biokuchařku
Bezlepkové placky z hrachové mouky. Zdroj: Nová biokuchařka Hanky Zemanové

Letní salát s čirokem nebo quinoou

4 porce / vegan / bez lepku

Budete potřebovat:

Salát:
300 g uvařené quinoy nebo loupaného čiroku (tj. 100 g quinoy nebo čiroku v suchém stavu)
300 ml vody
biozelenina: domácí nebo z blízké farmy
300 g okurky
300 g rajčat
150 g červené papriky
150 g celých oliv kalamata (klidně i s peckou)
velká hrst rukoly nebo jiných letních salátů (omyté a osušené)
Dresink:
6 lžic panenského olivového oleje
2 lžíce citronové šťávy
1 lžíce umeocta
velká hrst petrželky nasekané na jemňoučko
sůl a pepř
Soutěž o Novou Biokuchařku
Lehký salát s quinou a zeleninou. Zdroj: Nová biokuchařka Hanky Zemanové
Soutěž o Novou Biokuchařku
Teprve dresink dodá salátu tu správnou chuť. Zdroj: Nová biokuchařka Hanky Zemanové

Postup:

1. Omyjte a poté uvařte quinou nebo čirok podobně jako rýži. Během vaření nemíchejte – quinoi postačí cca 15–20 minut, čirok vařte o 5–10 minut déle. Nechte dojít pod pokličkou. Poté rozložte na talíř a nechte vychladnout (podrobný postup najdete také v knize na straně 260).
2. Mezitím si připravte dresink.
3. Nakrájejte zeleninu na malé kousky.
4. Vše smíchejte dohromady – kromě rukoly – tu, stejně jako jiné listové saláty, omyjte a osušte a do salátu přidejte až těsně před servírováním.
5. A ozdobte jedlými květinami (okvětní lístky měsíčku, slunečnice, sedmikrásky, květ pažitky, lichořeřišnice atd.).
Soutěž o Novou Biokuchařku
Zdroj: Nová biokuchařka Hanky Zemanové

A co je vlastně čirok? Odpověď má pro vás Hanka Zemanová:

„Čirok se objevil na českém trhu pár měsíců před vydáním této knihy (2016), a tak s ním nemám mnoho zkušeností. Ale hned jak jsem loupaný čirok vyzkoušela poprvé, vyhradila jsem mu jednu skleněnou dózu ve špajzu, a tím ho zařadila mezi suroviny, které vařím pravidelně a ráda. Takže moc doporučuji ho vyzkoušet.

Na pohled připomíná velké jáhly. Je bezlepkový a můžete ho použít jako přílohu nebo nakombinovat s rýží, použít ho místo malých těstovin k rajské nebo k restované zelenině, skvělý je v salátech i jako zavářka v polévce. Doporučuji vyzkoušet i čirokovou mouku hladkou. Čirok má původ v Africe, ale zkouší ho pěstovat už i na jižní Moravě na ekofarmě Velké Hostěrádky. Našemu tělu dodává hodně minerálních látek a rostlinných bílkovin, podobně jako amarant nebo quinoa, a má též protizánětlivé a antioxidační účinky – takže podporuje a chrání naše zdraví.“

Soutěž o Novou Biokuchařku zvládne každý – zapojte se vyplněním formuláře:

Comments

comments

Komentování je uzavřeno.

Navigate