Poprvé vyšla v roce 2005 a hned se stala nejlepší kuchařkou a od té doby je nedílnou součástí mnoha českých i slovenských domácností. Příběh receptů Biokuchařky z pohledu její autorky Hanky Zemanové však nekončí. Svůj knižní bestseller obohatila o 80 nových receptů, spoustu poznatků a aktuálních fotografií. Zároveň se podívala na zoubek aktuálním trendům v ekologickém zemědělství a zdravém stravování. Uvařte si oběd podle chutného bio receptu níže a zasoutěžte si o jeden výtisk!

Letní salát s čirokem nebo quinoou
4 porce / vegan / bez lepku
Budete potřebovat:


Postup:

A co je vlastně čirok? Odpověď má pro vás Hanka Zemanová:
„Čirok se objevil na českém trhu pár měsíců před vydáním této knihy (2016), a tak s ním nemám mnoho zkušeností. Ale hned jak jsem loupaný čirok vyzkoušela poprvé, vyhradila jsem mu jednu skleněnou dózu ve špajzu, a tím ho zařadila mezi suroviny, které vařím pravidelně a ráda. Takže moc doporučuji ho vyzkoušet.
Na pohled připomíná velké jáhly. Je bezlepkový a můžete ho použít jako přílohu nebo nakombinovat s rýží, použít ho místo malých těstovin k rajské nebo k restované zelenině, skvělý je v salátech i jako zavářka v polévce. Doporučuji vyzkoušet i čirokovou mouku hladkou. Čirok má původ v Africe, ale zkouší ho pěstovat už i na jižní Moravě na ekofarmě Velké Hostěrádky. Našemu tělu dodává hodně minerálních látek a rostlinných bílkovin, podobně jako amarant nebo quinoa, a má též protizánětlivé a antioxidační účinky – takže podporuje a chrání naše zdraví.“
Comments are closed.