Skvělou kávu si doma uděláte za 2 minuty

K přípravě dobré kávy v domácích podmínkách nepotřebujete předchozí praxi v kavárně ani drahé kávovary a mlýnky. Stačí vychytat pár jednoduchých věcí a můžete si i doma připravit kávu tak chutnou, jako by vám ji připravil profesionální barista. Vypátrat tajemství domácí přípravy jsme se vydali ke špičkám baristické scény, kterými není nikdo jiný než Petra Davies Veselá a Gwilym Davies, kteří mají v Jílovém u Prahy své školící centrum.

IMG_4435
Baristka Petra Davies Veselá pořádá spolu se svým manželem, známým baristou Gwilym Daviesem, školení o kávě pro laiky i profesionály. Foto: Martina Kočařová

Filtrovaná káva plná chuti za 2 minuty

Gwilym nám ukázal jednoduchou, velmi rychlou metodu přípravu kávy, která nechá vyniknout její chuť a jemnost. Jedná se o přípravu filtrované kávy pomocí japonského filtru Hario V60. Zní vám to tajuplně? Nic se nebojte, je to opravdu jednoduché.

Co budeme potřebovat?

  • čerstvě upraženou a hrubě namletou kávu (20 g)
  • papírové filtry
  • Hario V60
  • konvici vhodnou do setu s Hario V60 (ale stačí i jakákoli jiná konvice nebo běžný hrnek, filtr V60 na ně bez problémů nasadíte)
  • horkou vodu o teplotě 94 – 96 stupňů (340 ml)
  • stopky na měření času
  • dřevěnou špachtli na míchání

Postup je velmi jednoduchý. Čerstvě namletou kávu si nasypeme do filtru V60, kam jsme si předtím umístili papírový filtr (propláchnutý horkou vodou, aby se zbavil případných nečistot i chuti papíru).

Jakmile máme připraveno, zapneme si stopky a začneme filtr pomalu zalévat vodou po dobu cca 10 sekund, tím se káva krásně předpaří. Kávu zároveň opatrně zamícháme dřevěnou špachtlí tak, abychom zajistili, že se po stranách filtru neusazuje.

Následně počkáme, dokud všechna voda neproteče skrz do konvice, poté pozvolna dolijeme zbylý objem horké vody a jemně promícháme. Jakmile uběhnou dvě minuty, máme hotovo.

Rada na závěr: Pokud vám do doby 2 minut neprotekla všechna voda, zkuste kávu příště namlít hruběji. Pokud vám naopak protekla rychleji, zkuste jemnější mletí.

IMG_4518
Gwilym Davies připravuje filtrovanou kávu. Foto: Martina Kočařová
IMG_4510
K japonskému filtru Hario V60 vám stačí jen pár věcí – čerstvé namletá kávy, špachtle, filtr, Hario V60 a konvice (ale můžete si ji udělat také do hrnku) a stopky. Foto: Martina Kočařová

Tipy Petry a Gwilyma, které se vám při přípravě kávy budou hodit

  • sáhněte vždy po čerstvě upražené kávě z lokální pražírny, i když je za vyšší cenu než kávy prodávané běžně v obchodech, odmění se vám svou kvalitou a příjemnou chutí
  • důležitý je výběr mlýnku, pro domácí potřebu je si vystačíte s ručním mlýnkem s mlecími kameny (elektrické mlýnky vhodné nejsou – nejen, že kávu nerovnoměrně namelou, ale také ji zahřívají)
  • čerstvě namletá káva ztrácí své aroma již po 15 minutách, proto ji po namletí vždy ihned spotřebujte
  • kávu uchovávejte v původním obalu, pokud ji přesypete do jiné nádoby, ztrácí až 1/3 svého aroma
  • kávu neuchovávejte v lednici – změna teplot jí neprospívá, pokojová teplota je ideální
  • pokud nemáte konvici s termostatem, nechte vodu uvařit na 100 stupňů a chvíli počkejte (můžete si mezitím připravit kávu i filtr), voda vám zchladne na optimální teplotu

SOUTĚŽ

Další tipy, metody přípravy kávy a recepty na kávové drinky najdete v Knize o kávě, kterou Petra Davies Veselá vydala ve spolupráci s nakladatelstvím Smart Press, kterou můžete právě teď vyhrát na našem Instagramu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kniha O kávě od Petry Davies Veselé. Foto: Barbora Votavová
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto: Barbora Votavová
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto: Barbora Votavová

Komentáře

komentářů

1 Comment

  1. Pingback: Ukážeme vám, jak doma našlehat pěnu na cappuccinoInspirace od Bonami

Leave A Reply

Navigate