Oslavte svátek svatého Patrika s receptem na domácí irskou kávu ☘

Stejně jako mnoho jiných vynálezů, i irská káva vznikla šťastnou náhodou. Pověstné upršené počasí v Irsku, pozdní večer a vynalézavost jednoho šéfkuchaře se spojily, aby vznikl kultovní nápoj, který si získal celý svět a dnes je rovněž rozhodujícím testem schopností ve významných baristických soutěží.

O historii a překvapivě jednoduché domácí přípravě nám povyprávěli její velcí milovníci a propagátoři z Kávového klubu v prostorách kavárny Kafe Karlín. Pojďme se nejdříve vrhnout na recept, který hravě zvládneme pěkně v pohodlí domova. Irský svátek svatého Patrika (17. března) tak můžete oslavovat jaksepatří!

Co budeme potřebovat?

– 4 g třtinového cukru
– 3 cl irské whisky
– 115 ml filtrované kávy ( ta je součástí originálního receptu, můžete však použít i espresso lungo)
– jemně našlehanou smetanu s vysokým obsahem tuku

Na irskou kávu použijte vždy pohár na vysoké nožičce. Nejdříve sklenici nahřejte horkou vodou, tu pak vylijte a přidejte třtinový cukr.

collage_warming-up-and-sugar
Foto: Michal Sičák

Cukr zalijte oblíbenou irskou whisky a zamíchejte. Cukr se vám v ní krásně rozpustí.

collage_Whisky-shot
Foto: Michal Sičák

Sladký základ zalijte filtrovanou kávou. Tu snadno připravíte například ve French pressu, Aeropressu nebo metodou V60.

collage_coffee-pouring
Foto: Michal Sičák

Poté si našlehejte smetanu. Ta nemá být ani příliš hustá, ani příliš řídká. Konzistencí by vám měla připomínat med. Vyšlehanou smetanu nalijte na hladinu nápoje a vytvořte vrstvu silnou asi 1,5 cm.

collage_whipped-cream
Foto: Michal Sičák

Stačí pár jednoduchých kroků a lahodný nápoj je na světě! Tak tedy – sláinte! Nebo po našem – na zdraví!

collage_cheers
Foto: Michal Sičák

Jak začal příběh irské kávy?

Ve 40. letech v irském Foynes bylo jediné letiště, ze kterého mohli lidé vycestovat za oceán. Velká frekvence pasažérů dala vzniknout nápadu na vytvoření letištní restaurace, kde působil šéfkuchař Joe Sheridan. V jeden upršený večer odletělo z Foynes letadlo, které se ale kvůli nepříznivému počasí muselo vrátit zpět. Zaměstnanci restaurace byli proto povolaní zpátky do služby, aby pohostili unavené cestující.

Co by je asi tak pořádně nakoplo a povzbudilo? Šéfkuchař Sheridan tušil, že obyčejná káva stačit nebude, a tak ji dolil příjemně hřejivým panákem whisky. Jeden z cestujících mu kávu osobně pochválil s otázkou, zda je ta výborná káva z Brazílie. Sheridan žertovně odpověděl: „Ne, to byla irská káva!“

Rozhodčí v baristických soutěžích

Právě irská káva se používá jako soutěžní nápoj v mistrovství světa Worl Coffee in Good Spirits Championship. Porotci tak hodnotí dodržování tradice a dosáhnutí co nejlepší chuti. Specialistou na irskou kávu u nás je barista Ondřej Hurtík z pražírny Doubleshot, se kterým si můžete přečíst rozhovor i v našem magazínu. Ondřej se stal absolutním vítězem Baristy roku 2016 a navíc získal také všechna vedlejší ocenění za nejlepší espresso, mléčný nápoj a signature drink.


Kávový Klub

Jeho zakladatelé jsou Zdeněk Smrčka a Adam Dvořák. Začali na přelomu roku 2011/2012, kdy Zdeněk vyhrál soutěž barista roku ČR, a od té doby probíhají kurzy alternativních metod přípravy kávy. Výtečnou kávou vás pohostí na farmářských trzích na Jiřího z Poděbrad nebo na Náplavce, ale také v jejich kavárnách Kafe Karlín a Kafe Kolej. Kurz alternativních metod přípravy kávy přednáší Jaroslav Slámečka a Anna Pašková.

Komentáře

komentářů

Navigate