Katka ze Smooth Cooking a její recept na domácí vanilkový cukr

Je usměvavá, krásná, sympatická a bezvadně peče a vaří. Katka svoji lásku k dobrotám všeho druhu s chutí sdílí na svém blogu Smooth Cooking, kde si s ní tak připravíte vše od vynikajících snídaní přes syté svačinky až po večeři, na kterou nelze zapomenout. A tak jsme Katku poprosili, jestli by nám nedala vlastní tip na něco dobrého. A rovnou jsme dostali recept na domácí vanilkový cukr, který využijete jak při pečení cukroví, tak i jako nevšední vánoční dárek pro své milé. Před tím ale ještě k okouzlující Katce samotné.

proklad

Kdybych zašla ke Katce ze Smooth Cooking na večeři, co by mě pravděpodobně čekalo dobrého k jídlu?

Na 100% hovězí líčka na červeném víně podávané se smetanovou bramborovou kaší a glazovanou šalotkou. Je to moje nejoblíbenější jídlo, které zahřeje v tyto pochmurné podzimní a zimní dny. Je to jídlo, které připravuji téměř 7 hodin s láskou, chutí a nadšením. Na výsledku se to určitě podepíše. Myslím si, že jsem ho již přivedla k naprosté dokonalosti.

A co ráda děláš, když zrovna nekuchtíš?

Poslední dobou jsem si oblíbila návštěvy kaváren. Chodím zde hlavně s manželem, ale i sama. Miluji se posadit k oknu, objednat si šálek horkého čaje, uchopit ho do ledových dlaní a hledět do ulice. Přemýšlím nad příběhy kolemjdoucích, čerpám inspiraci a hlavně si u toho naprosto vyčistím hlavu.

proklad2

Snažíš se propojovat své oblíbené cestování s vařením? A jaká světová kuchyně je tvým chuťovým pohárkům nejbližší?

Určitě. Cestujeme hlavně za jídlem. Upřímně si nedovedu představit, že bych letěla někam, kde budu vědět, že mi určitě chutnat nebude. Proto většinou skončíme ve Francii. Francouzskou kuchyni miluji ze všech nejvíce. Je lehká, ale přitom chuťově výrazná. Složená z těch nejlepších ingrediencí, kterých nemusí být mnoho. A v celkovém dojmu tak okouzlí mé chuťové buňky, že se k ní hodně rychle vracím.

Bez čeho (nebo koho) by ses ve své kuchyni neobešla?

Rozhodně bez inspirace, kterou denně čerpám prostřednictvím internetu, v ulicích, na dovolených nebo v kuchařkách a časopisech. Ale samozřejmě bych se často neobešla bez svého manžela, který je výborný pomocník a kráječ. Pak nám to jde hladce od ruky.

Zima je na talíři a s ní i lehce pochmurná nálada. Co bys doporučovala jíst či pít v podobných dnech pro zlepšení nálady?

Kus pečeného masa nebo hutný a nejlépe ještě teplý kousek dortu nebo koláče. Není lepšího času, kdy bychom toto mohli jíst. Zahřeje nás to v žaludku a určitě vykouzlí úsměv na rtech. A když to doplníme o skořicí či hřebíčkem ovoněným nápojem, tak v tu chvíli už musí být vykouzlená ta nejlepší podzimně-zimní nálada.

proklad3

Jak budou u tebe vypadat letošní Vánoce? Co bude prostřeno na stole? A držíš nějaké tradiční zvyky, nebo si tvoříš své vlastní?

Jelikož miluji, když je celá rodina pohromadě, tak stále chodíme k našim. Trávíme zde Vánoce s maminkou, otčímem, bráchou, psicemi a manželem. Mamka každoročně prostírá do tmavo zelené a červené barvy se zlatými doplňky. Vlastně to tak máme od mala a už bych si jinou barvu u maminky nedokázala představit. Mám to takové vžité.

A k jídlu? Před pár lety jsem zavedla takovou novinku v podání Zeleninového krému s lososem. Není to hutná polévka, ale přesto výrazná a zároveň chuťově jemná. Druhý chod máme tradičně kapra s bramborovým salátem. V podstatě si nedovedu představit už nic jiného.

Když jsem byla malá, tak jsme drželi celodenní půst, abychom viděli zlaté prasátko. Ale jelikož jsem ho nikdy neviděla, tak od doby, co bydlím s manželem, jsme si vymysleli vlastní tradici. Vstaneme, v pyžamu si uvaříme hrnek horké čokolády se šlehačkou, zalezeme pod deku a koukáme na pohádky. Z pyžama v podstatě vylezeme, až když jdeme k rodičům. A pak u štědrovečerní večeře dodržujeme, že nikdo nesmí vstát od stolu. Říká se, že jinak by už v dalším roce se s námi nemusel sejít. Občas tato tradice vyvolává celkem vtipné situace u stolu.

proklad1

*** RECEPT NA DOMÁCÍ VANILKOVÝ CUKR ***

„Zjistila jsem,  že většina vanilkových cukrů, které jsou na trhu, neobsahují ani procento vanilky. A tak jsem našla ideální poměr vanilky a cukru. Je krásně voňavý a pro mě perfektní. Snad budete souhlasit.“ Na samotnou výrobu domácího vanilkového cukru si podle Katky stačí vyhradit pouhých 15 minut a potřebujete k němu jeden vanilkový lusk a 1/2 kg cukru (třtinového či bílého).

PB120278

1.  Připravte si všechny potřebné suroviny.

PB120198

2.  Poté z vanilkového lusku odkrojte prdelky, neboli konce. Jsou totiž tvrdé.PB120200

3.  Zbytek lusku si pokrájíme na cca 1 cm velké kousky.PB120207

4. Připravte si mixér s nástavcem nože, neboli sekáček.PB120211

5. Do nádoby od mixéru nasypejte cukr.PB120208

6. A přidejte pokrájený vanilkový lusk.PB120214

7.  A mixujte, sekejte. Bude to trvat cca 10 minut. Opravdu to chce trpělivost. Z krupicového cukru se stane spíše moučkový. Pro získání naprosté jemnosti cukru jej prosejte. Katka v něm  ale ty větší kousky nechává. V sušenkách působí krásně domácky.PB120220

8. A z cukru si můžete vyrobit krásné dárky pro své okolí.PB120229

A jestli chcete vidět všechny kroky pěkně za sebou i s komentářem, Katka si pro vás nachystala i video.

Komentáře

komentářů

Navigate