Jezte jinak s Jem iné! Recept i soutěž o knihu

Protože v Bonami milujeme dobré jídlo, rozhodli jsme se vám představit sympatickou dvojici Jem iné, kterou možná v Česku ještě neznáte. Pochází ze Slovenska, skvěle vaří a jejich výtvory jsou nejen lahodným potěšením pro mlsné jazýčky, ale i pro oči. Nedávno Aneta s Janicou vydaly krásnou kuchařku s názvem S Anetou a Janicou – Čo na srdci, to na jazyku!, a vy si teď o ní můžete zasoutěžit! Začtěte se do našeho rozhovoru (kde vás čeká nápověda) a zapojte se do naší soutěže o jeden podepsaný výtisk této slovenské kuchařky!

MG_3967
Aneta a Janica aneb Jem iné!

Jak vypadaly začátky Jem iné? Jak jste se vy dvě vlastně poznaly?

Aneta: Seznámila nás společná kamarádka Zita přibližně před třemi lety. To ona může za všechno, v dobrém samozřejmě. Autorem značky Jem iné je Janica, která ale tenkrát fungovala jen na Facebooku pro úzký okruh přátel. Původně jsme zakládaly projekt s pracovním názvem Food Hub, který jsme nakonec přejmenovaly na Jem iné, a začaly jsme budovat značku společně. Provoz Školy vaření a catering už máme rozběhnutý dva roky. Bylo za tím hodně stresu, pláče, práce, financí, ale i smíchu. Máme štěstí, že za námi stojí velmi šikovný tým kuchařů, lektorů a pomocníků.

Janica: Společně se nám z virtuálního brandu podařilo vytvořit něco hmatatelné a chutné. A za to, že to trvá do dnes a vaříme denně, vděčíme celému přátelskému týmu.

Jaká základní myšlenka se skrývá v konceptu Jem iné? Co jiného bychom tedy měli jíst?

Aneta: Jíst normálně to, co bylo vždy běžné a dnes se stává hipsterskou záležitostí nebo moderním výživovým trendem. Špaldu, pohanku, luštěniny, méně masa, hodně sezónní zeleniny a bylinky. Zkrátka používat zdravý sedlácký rozum.

Janica: Jíst bez stresu. Na jedné straně přemýšlet nad tím, co jím, ale na druhé se zbytečně nestresovat, když zhřeším.

Snímek obrazovky 2016-03-07 v 13.45.09
Zdroj: archiv Jem iné

Kdy jste začaly přistupovat k jídlu a stravování jinak?

Aneta: Většinou si člověk uvědomí, že potřebuje změnu, když má zdravotní problém. U mě to bylo stejné. Přestala jsem tancovat, měla nevyváženou stravu a nedostatek regenerace organismu. To mému zdravotnímu stavu neprospívalo. Hodně jsem cestovala a hodně se učila za pochodu, takže jsem měla dobrou motivaci a základ pro změnu, ale na druhou stranu zmatek, co je správně.

Janica: Byla jsem na tom zdravotně podobně jako Aneta. Hodně projektů najednou, nic moc stravovací režim, málo tekutin, málo pohybu, hodně polotovarů. Právě nový jídelníček mi pomohl postavit se na nohy. A od té doby si dávám pozor.

Jste ambasadorkami Jamie Oliver FOOD FOUNDATION na Slovensku. Jak jste se k tomu dostaly?

Aneta: Jamie má aktivní ambasadory po světě. Vyplnily jsme přihlášku s projektem, který má za cíl vzdělávat v oblasti stravování a zalíbilo se to. Myslím, že je to zasloužený status, který je potřeba pravidelně obhajovat. Děláme hodně pro to, aby se veřejnost vzdělávala a lidem nebylo jedno, co nakupují a jedí. Tyto aktivity pravidelně reportujeme do Velké Británie do HQ a komunikujeme s ostatními ambasadory, vyměňujeme si zkušenosti a organizujeme Food Revolution Day.

skola_varenia-620x388
Škola vaření | Zdroj: archiv Jem iné

S tím souvisí i nápad se založením Školy vaření?

Aneta: Pravdou je, že na Slovensku se už na výživového poradce pasuje kde kdo. A i proto jsme chtěly otevřít Školu vaření, kde bychom lidem při vaření předávaly nejen naše zkušenosti, ale i vědomosti. Na odborná témata tu máme naši Evku, která je odborným garantem Jem iné, fyzyoterapeutkou a naturopatkou. Máme také velmi šikovný tým lektorů, vášnivých kuchařů a odborníků ve svém oboru. Neodsuzujeme žádné suroviny, ale v naší kuchyni nenajdete bílou mouku nebo bílý cukr. Návštěvníkům kurzu samozřejmě vysvětlujeme proč.

Janica: A není to jen o Škole vaření. Nejlépe se vzdělává při praxi. Proto jsme školu doplnily o catering, díky kterému se jídlo dostává do soukromých mateřských a základních škol. Učíme lidi nejen dobře vařit, ale také jíst. A když nemají čas si jídlo sami připravit, vědí kam jít.

jemine-kolaz-krst-620x620
Křest kuchařky S Anetou a Janicou – čo na srdci, to na jazyku! | Zdroj: archiv Jem iné

Co pro vás znamená pojem zdravá strava?

Aneta: Zdravá strava je velmi relativní pojem. Pro každého to může být něco jiného, každý má své vlastní potřeby a zdravotní problémy. Potraviny by však měly co nejméně cestovat, proto upřednostňuji lokální, sezónní a farmářské.

Janica: Zdravá strava je pro mě něco barevného a hlavně chutného. Musí se mi to líbit nejen vizuálně. Je důležité si umět dopřát a při jídle relaxovat. Takže když mám chuť na langoš, nezblázním se a jednoduše si ho dám. Aspoň mám pak o důvod víc, proč jít běhat.

Aktuálně máte za sebou křest knihy. Jak se vám kuchařka psala? Jaká je?

Aneta: Podle mě, ji nejvíce vystihuje zadní obálka. Byla to výzva, téměř porod – na knize jsme pracovaly 9 měsíců. Od vytvoření konceptu, přes focení, sepisování receptů a až samotnou část zalamování, úprav a přípravu pro tisk. Když jsme knihu poprvé viděly, byla to nefalšovaná radost!

Foto: Barbora Votavová

Brynzová pomazánka se špenátem

Co budeme potřebovat?

v jarních měsících se na vašem stole nemusí zelenat jen čerstvá pažitka a hrášek. Na chleba si můžete namazat zelenou pomazánku. Nejen, že dobře vypadá, ale také výborně chutná.

– 600 g ovčí brynzy
– 300 g cibule
– 150 g másla
– 125 g čerstvého špenátu
– mořskou sůl
– špetku mletého černého koření

Postup je velmi jednoduchý. Brynzu s máslem vyšleháme v krém. Cibuli nakrájíme na malé kousky. Čerstvý špenát umyjeme a nasekáme nadrobno. Všechny suroviny důkladně rozmixujeme, přidáme mořskou sůl a černé koření. Podáváme na domácím pečivu.

Jem iné TIP! Brynzovou pomazánku zná každý. Ale zelenou? Jarní barvy docílíte špenátem, ale i medvědím česnekem nebo rukolou. Pěstujte a testujte.


SOUTĚŽ

Líbí se vám recept z kuchařky dua Jem iné S Anetou a Janicou – Čo na srdci, to na jazyku? Zapojte se do naší soutěže a vyhrajte jeden podepsaný výtisk této slovenské kuchařky!

Foto: Barbora Votavová

Komentáře

komentářů

1 Comment

  1. Barbora Votavová Reply

    Soutěž byla ukončena, kuchařku S Anetou a Janicou – čo na srdci, to na jazyku vyhrává Lucia V. Gratulujeme!

Leave A Reply

Navigate