Udělejte si cappuccino doma: Zvládnete pěnu i latte art

Potěší vás, když své cappuccino dostanete s krásným obrázkem ve tvaru srdce nebo tulipánu? Cesta k dokonalému obrázku není úplně jednoduchá, ale základem je správně našlehané mléko, které se dá naučit docela jednoduše. To se pak spolu s dobrou kávou postará o skvělý chuťový zážitek. Prozradíme vám několik baristických tipů a ukážeme vám, jak doma našlehat pěnu na cappuccino skoro jako v kavárně.

Na základní postup i správné rady jsme se zeptali hvězdy baristické scény Petry Davies Veselé, která má v Jílovém u Prahy své školící centrum pro kávové nadšence. „Základem cappuccina je espresso a našlehané mléko, které se do kávy pomalu nalévá, a tím se na povrchu tvoří krásné obrázky,“ vysvětluje Petra.

IMG_4461
Petra ukazuje správný postup přípravy espressa. Foto: Martina Kočařová

Espresso připravujeme do nahřátých hrnečků, které vždycky bereme za ouška, nikdy za nic jiného. „Profesionální kávovary mají nahřívací plochu pro hrnečky, a pokud se baristé chystají připravit kávu, vždy je berou za ouška, nikoli za jejich okraje, ze kterých pak hosté kávu pijí. Není to hygienické, ale bohužel to i dnes v řadě kavárnách můžete vidět,“ upozorňuje Petra.

IMG_4447
Správně připravované espresso neprotéká pákou ani příliš rychle ani příliš pomalu a hotová káva má pak na povrchu krásnou oříškově čokoládovou a konzistentní pěnu. Foto: Martina Kočařová
IMG_4448
Správný objem espressa se správnou cremou. Foto: Martina Kočařová
Vychlazené mléko a správný objem jsou základy úspěchu

Když máme správně připravené espresso, můžeme se pustit do našlehání mléka. „Mléko potřebujete plnotučné a dobře vychlazené, díky tomu se vám pěkně našlehá. Důležitý je i objem, který nalijete do konvičky na šlehání (tu bychom měli mít také vychlazenou) – mléko by mělo dosahovat zhruba poloviny jejího objemu,“ radí Petra.

IMG_4501
Petra nám ukazovala, jak správně při latte artu postupovat. Foto: Martina Kočařová

„Mléko pak napěníme na trysce kávovaru tak, že konvičku máme rovnoběžně s pracovní plochou a trysku ponoříme zhruba centimetr pod povrch mléka, tím zachytíme správný vír – chce to správný grif, ale není to nic složitého. Ve chvíli, kdy je konvička horká tak, že na ní neudržíme ruku, máme hotovo,“ dodává. Správně našlehané mléko netvoří pórovitou hmotu, kterou bychom museli do hrnečku nabírat lžící, jako je tomu v některých kavárnách.

IMG_4475
Našlehané mléko nejprve naléváme z výšky, postupně se pak s konvičkou přibližujeme k okraji hrnečku. Foto: Martina Kočařová

V mléce se nám mohou během šlehání utvořit malé bublinky, proto konvičku sklepneme o stůl. Ještě ji několikrát lehce zatočíme, aby bylo mléko krásně lesklé. „Když máme připraveno, můžeme se pustit do tvoření obrázků. To se lehce liší podle toho, jaký obrázek chceme tvořit – podle toho do hrnečku naléváme mléko. Pokud jsme si našlehali mléko na více cappuccin, měli bychom si nejprve část odlít na později,“ vysvětluje Petra. „Cesta k dokonalému srdíčku, rozetce nebo tulipánu vede přes několik set capuccin, chce to pořádný trénink, ale když se člověk obrní trpělivostí, zvládne to.“

IMG_4477
A takhle vypadá hotové cappuccino. Foto: Martina Kočařová

Jak správně našlehat mléko na cappuccino vám ukáže Petra Davies Veselá také ve svém videu.

Vyzkoušeno za vás aneb Jak na cappuccino v domácích podmínkách

Abychom vám jen nevyprávěli teorii, vyzkoušeli jsme si přípravu cappuccina na vlastní kůži. A je to zábava! Nutno si přiznat, že bez Petřiných dobrých rad i pomoci bychom to jen stěží zvládli tak snadno, ale rozhodně jsme si to užili a zkoušeli bychom klidně dál a dál. Navíc nám Petra prozradila trik, jak doma našlehat pěnu na cappuccino, která si nic nezadá s profesionálním postupem – stačí vám french press.

IMG_4494
Naše první pokusy o latte art nedopadly díky Petře, která nám napovídala, vůbec špatně. Foto: Martina Kočařová

Záleží na jeho objemu, my máme na 6 hrnečků, takže teplé (nikoli horké) mléko dáváme zhruba do jedné třetiny. A pak sítkem, které standardně slouží na stlačení namleté kávy, jen pohybujeme nahoru a dolů tak, aby se mléko šlehalo (podobně jako sníh z bílků). Chvíli šleháme, než se nám utvoří pěna (cca minutu), následně lehce sklepneme bubliny a trochu zatočíme, aby mléko bylo lesklé (pokud máte french press se skleněným dnem, doporučujeme mléko po našlehání raději přelít do nerezové konvičky, aby vám nádoba nepraskla).

kafe2
Vyzkoušeli jsme, jak doma našlehat pěnu na cappuccino a takhle vypadá výsledek – barevný kontrast kávy a mléčné pěny je minimální, ale mléko krásně drží i chutná. Další kávové tipy od Petry Davies Veselé najdete v Knize o kávě z nakladatelství Smart Press. Foto: Martina Kočařová

Našlehaná mléčná pěna bude konzistencí trochu řidší než ze stroje, ale v kombinaci s dobrou kávou si uděláte domácí cappuccino, které často předčí kávu v mnoha českých kavárnách. Pokud doma nemáte kávovar na dobré espresso s cremou, nevadí, využít můžete moka konvičku. Káva sice nebude mít typickou cremu jako na espressu, která je základem pěkného kontrastu při latte artu, ale chuť zůstane výborná. Další kávové tipy najdete v našem článku o přípravě filtrované kávy.

 

Komentáře

komentářů

2 komentáře

  1. No to je ale paráda,jak slečna vysvětlovala vše ohledně našlehaného mléka

  2. Pingback: Video: Udělejte si rychlou kávu ve French Pressu! - Inspirace od Bonami

Leave A Reply

Navigate