3 tipy, jak přežít v přírodě a nepadnout hlady

Chystáte se vyrazit na výlet do přírody a přemýšlíte, jaké jídlo si s sebou zabalit? Nebo dokonce zvažujete jít na trek do hor, ale představa trenčianského párku s fazolí v konzervě vás děsí? Pojďte na to od lesa. Máme pro vás 3 tipy, jak přežít v přírodě, nepadnout hlady a dokonce si to ještě užít.

Foto: Bonami.cz
Foto: Bonami.cz
1. tip na přežití v přírodě – Dobrá příprava

Ingredience pro jídla na trek nebo výlet by měla splňovat tři hlavní kritéria – nízká hmotnost, trvanlivost a rychlá příprava. Zejména to první a poslední jsou absolutní nutností. Jídlo ponesete na zádech a za kila navíc v batohu byste si cestou nadávali nejen ve strmém kopci. S přípravou potravin je to jako s jiným projektem – čím náročnější akce vás čeká, tím víc času věnujte přípravě.

Nejjednodušším způsobem, jak udělat horský jídelníček pestrý, je koření. Sůl (to je samozřejmost), pepř nebo třeba chilli papričky jsou ideálními kandidáty – fantastickou inspiraci pro trekové koření skýtají obchody s asijskými specialitami. Skvělou variantou je i předem usušené jídlo – a že lze usušit cokoli – klidně i míchaná vajíčka, losos nebo domácí vývar. Můžete si ale předem připravit i těsto třeba na bramborové placky, které si pak dopečete na ohni.

 

Foto: Smart Press
I v přírodě si můžete dopřát velmi chutné jídlo, jehož příprava vám zabere minimum času. Foto: Smart Press
2. tip na přežití v přírodě – Dobrá voda

Asi nic není důležitější, než hlídat si dostatečný přísun vody. Když vyrazíte do hor, 3 – 4 litry tekutiny denně jsou ideál. Kromě množství přijaté tekutiny je nutné hlídat i to, co člověk pije. Zatímco v nížině možná konzumujete hlavně čistou vodu, na horách to určitě nestačí.

Voda ve vyšších polohách obsahuje málo minerálů a solí, takže jich z těla během výpravy ubývá – jednoduše je vypotíme. Ztráty je proto potřeba kompenzovat, na prvním místě je pak určitě hořčík. Sluší se také připomenout, že ne každou vodu můžete pít ve stavu, ve kterém jste na ni narazili. Zvláštní obezřetnosti je třeba tam, kde je ještě proti proudu vesnice. Nejsnazší metodou, jak podezřelou vodu uvést do poživatelného stavu, je převaření.

Foto: Bonami.cz
Dodržovat pitný režim je na cestách důležité. Foto: Bonami.cz
3. tip na přežití v přírodě – Dobré jídlo

Představa, že outdoorové jídlo musí být nějaká zpotvořenina, je celkem rozšířená, ale tenhle recept na bramborové placky vám dokáže, že i uprostřed divočiny si můžete dopřát parádní svačinu plnou energie. Protože si těsto na placky musíme lehce předpřipravit doma, hodí se především na kratší výlety.

Stejně dobře jako bramborové těsto se dá použít i jiné, které se neroztéká a nebude se příliš chytat na improvizovanou plotnu z kamene. Lepší je proto vsadit na hrubou mouku. U bramborového těsta nevolte ze stejného důvodu jako základ brambory nové. Pokud by placky měly tendenci se lepit, je lepší je nejprve nechat dvě minutky péct na méně žhavé části kamene a pak je teprv přemístit do větší výhně. Pokud máte i tak obavy o výsledek, přibalte do batohu ešus, trošku sádla a pečte na víčku od ešusu jako na pánvi.

Foto: Smart Press
Bramborové placky si v přírodě snadno opečete na kameni. Foto: Smart Press

Suroviny na bramborové placky: 1 kg vařených brambor, 1 vejce, 250 g hrubé mouky. 100 ml javorového sirupu, sůl

  1. Brambory doma uvaříme ve slupce. Když zchladnou, oloupeme je a nastrouháme na jemno, smícháme s vejcem, moukou a dvěma špetkami soli. Důkladně vypracujeme těsto a pak je zabalíme do igelitového sáčku nebo do plátýnka.
  2. Na místě oběda uděláme oheň, a to na vrstvě plochých kamenů. Když jsou kameny dosti nahřáté, část uhlíků z kamenů odhrábneme, povrch očistíme listím a na plochu dáme připravené placky z doneseného těsta. K obracení se hodí nejlépe dvě vidličky, zručnějším budou stačit i dva klacky.
  3. Hotové placky poléváme lehkou vrstvičkou javorového sirupu, můžeme je také pomazat švestkovými nebo hruškovými povidly.
+ jeden tip navíc aneb Co si s sebou zabalit, když vyrážíte na cestu

 

1. Taška na cestovní dokumenty Mes papiers importants, 2. Cestovní nabíječka Pebble Smartstick, 3. Multifunkční nožík Multi Tool, 4. Termoska Stanley Classic na jídlo 0.7 l, zelená, 5. Cestovní příbory GoEat, šedé, 6. Kempingový set se dvěma kalíšky Stanley, 7. Nůž Opinel Inox Oak, 8. Box na svačinu Gold Tin, 9. Smaltovaný hrnek Cream, 500 ml
1. Taška na cestovní dokumenty Mes papiers importants, 2. Cestovní nabíječka Pebble Smartstick, 3. Multifunkční nožík Multi Tool, 4. Termoska Stanley Classic na jídlo 0.7 l, zelená, 5. Cestovní příbory GoEat, šedé, 6. Kempingový set se dvěma kalíšky Stanley, 7. Nůž Opinel Inox Oak, 8. Box na svačinu Gold Tin, 9. Smaltovaný hrnek Cream, 500 ml

Obálka_Outdoorová kuchařka

Recept i článek vycházejí z Outdoorové kuchařky od Petry Pospěchové, která vyšla v nakladatelství Smart Press. Právě teď ji můžete vyhrát v naší kampani tady.
Redakčně upraveno.

 

 

 

 

 

 

Komentáře

komentářů

Leave A Reply

Navigate